Technisch Team van het Jaar 2024

Jaarlijks organiseert BEMAS de wedstrijd Technisch Team van het Jaar. Op woensdag 20 maart 2024, tijdens de vakbeurs Pumps & Valves en Maintenance in Antwerpen, worden 4 teams in de kijker gezet die met hun prestaties op het vlak van maintenance en technische assets echt een verschil maken binnen hun bedrijf.

De awardshow is de uitgelezen kans om nieuwe inzichten te verwerven in de best practices van andere technische professionals en peers in de wereld van Maintenance en Asset Management.

Dag Programma - Hal 5

4 sterke kandidaten stellen in de namiddag hun cases voor. ‘s Avonds ontdek je wie de award mee naar huis neemt.

 • 14u.00 – 14u.30: DHL
 • 14u.30 – 15u.00: Fluvius
 • 15u.30 – 16u.00: Cirqui
 • 16u00 – 16u30: Unilin
DHL Aviation
 • Presentatie: Opbouw van een performante interne Technische Dienst voor nieuwe sorteerinstallatie
 • Sprekers: Peter Lobbinger (Manager Reliability Engineering, DHL) & Jan Verelst (Duty Manager Maintenance, DHL)

In 2017 is de nieuwe sorteerinstallatie van DHL in Steenokkerzeel geopend. Het MHE Maintenance-team is verantwoordelijk om deze installatie draaiende te houden. Ze startten destijds met een kleine 20 personen, die zich volledig vertrouwd moesten maken met de nieuwe technologie. De voorbije jaren is het team uitgegroeid tot een 60-tal personen, die met z’n allen bijdragen tot de continue verbetering van de technologie en de werking. Verder is ook de maintenance-organisatie gegroeid: ze streven ernaar om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren, werken ze actief op operationele KPI’s, en werken ze nauw samen met scholen om de nodige technische profielen aan te werven. Daarnaast neemt het maintenance-team ook een grote rol op als compliancy-partner én in het waste- en energie-team.

Het team is volledig zelfstandig voor het onderhoud, zowel preventief als correctief. Dat wordt opgevolg door de nodige rapporten en analyses. Ten slotte is het team zeer gemotiveerd om iedere dag het beste uit zich te halen. De collega’s gaan voor elkaar door het vuur, en bewijzen dat elke dag opnieuw.r dapibus leo.

 • Presentatie: Een integratietraject voor technici succesvol vorm geven
 • Sprekers: Geert Gifford (Teamleider Gas, Fluvius)

Het team van de gasdienst van Fluvius is verantwoordelijk voor de exploitatie van het gasnet en de gaskabines. Ze nemen de gasnetten in dienst, exploiteren en onderhouden het net, verhelpen storingen, sporen lekken op, doen toestandsafhankelijk onderhoud op kabines… Het team van 18 personen garandeert voor elke klant een veilige en zekere gasbevoorrading, inclusief een wachtdienst die 7 op 7, 24 u. op 24 beschikbaar is. Het team kreeg de voorbije jaren nog extra gemeentes onder hun hoede na de integratie van Eandis en Infrax tot Fluvius, zonder dat er extra collega’s kwamen. Tegelijkertijd werden alle IT-systemen herleid tot 1 tool voor zowel planning, GIS, SAP, logistiek, wacht… Daarnaast moeten ze ook fors inzetten op de energietransiatie op het terrein om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, door o.a. de methaanemissie te reduceren tot de helft tegen 2030 en biogas te injecteren in het bestaande aardgasnet.

 • Presentatie: Digitalisering van service-activiteiten en werfgerelateerde documenten
 • Sprekers: Bart Van Herck (BU Manger, Cirqui) & Pawandeep Singh (Account Manager, Cirqui)

Het diverse team van P&V Panels – Service onderhoudt, upgradet en moderniseert elektrische laagspanningsborden on-site bij klanten. Ze engineeren en installeren ook busbars/railkokerverbindingen. Na de opstart in 2018 zijn ze op 5 jaar tijd explosief gegroeid en klaar voor een verder groeitraject, waarin ook digitalisering een rol speelt. Hierbij worden de technici intensief betrokken, want zij zijn het die de basis vormen voor een kwaliteitsvolle job bij de klanten. Midden 2022 werd de digitalisering in volle gang gezet. Planning en urenregistratie zijn momenteel volledig digitaal, momenteel wordt ingezet op de digitalisering van onderhoudsactiviteiten en alle werfgerelateerde documenten.

 • Presentatie: Digitalisering van service-activiteiten en werfgerelateerde documenten
 • Sprekers: Filip De Keyser (Manager Reliability Engineering, Unilin) & Kurt Dhaene (Manager Reliability Engineering, Unilin)

Het team operationeel asset management van Unilin bestaat uit 4 complementaire werkingsgebieden: design for maintenance, maintenance 4.0, digitals maintenance tools en value driven maintenance (VDM) methodologie. Via deze weg willen ze de plaatselijke onderhoudsteams verder professionaliseren en standaardiseren. Onlangs hebben ze grote stappen gezet in het operationeel beheer van assets waarvoor ze in-house verschillende tools hebben ontwikkeld, die ondertussen gebruikt worden door de plaatselijke technische diensten:

 1. De asset performance tool is een digitale tool die waakt over de beschikbaarheid van de installatie en zowel kleine als grote recurrente incidenten als grote incidenten op de productielijnen registreert.
 2. Werken met ‘typicals’ die een generieke installatie omschrijft die op meerdere vestigingen in gebruik is om eenvoudiger faalpatronen en onderhoudsstrategieën te bepalen
 3. BEC is een digitale tool die op een eenvoudige wijze inspectierondes beheert voor zowel een onderhouds- als een productieafdeling om de conditie van de installatie tijdens diverse kleine onderhoudstaken en reinigstaken te monitoren
 4. Alle documentatie wordt bewaard in het DMS-beheersysteem om de toegankelijkheid, versiebeheer en uniformiteit te verhogen, waardoor techniekers digitaal ondersteund worden bij een stilstand.
 5. De verschillende vestigingen worden ondersteund naargelang hun noden. Daarnaast wordt er een community opgebouwd tussen de verschillende vestigingen om best practices te delen en erna te documenteren.

Avond Programma

18u00 - 18u45

Keynote-presentatie door Mark Lighthart, Senior Manager, Rijkswaterstaat

18u45 - 19u00

Uitreiking Innovation Award

19u00 - 19u15

Uitreiking Technical Team of the Year Award

19u15 - ...

Netwerkdrink

Scroll naar top